CPAP устройството ще помогне да дишате по-добре. Следователно е много важно да се почистват периодично и правилно съответните компоненти. Запазете чисти изброените компоненти, за да може да дишате чист въздух и за да може да бъде по-ефикасна терапията!

Почистване на маската

Почистването на маската е много важно за доброто функциониране и трябва да се извършва редовно, за да се удължи живота й.

Няколко мотива, заради които трябва да почиствате маската: присъствието на микроби, бактерии.

Маската трябва да се почиства всекидневно или най-много на два дни, защото след използването могат да се натрупат различни бактерии.

Почистването е особено важно тогава, когато сте болни, защото микробите могат да продължат да присъстват.

Как  да се почисти маската?

  • Откачете маската от устройството;
  • Махнете ремъка на маската;
  • Почистете всяка част отделно;
  • Измийте с топла вода ( 30 ˚C) и сапун;
  • Изплакнете добре с топла вода ( 30 ˚C), за да премахнете останалия сапун ;
  • Не използвайте почистващи разтвори, които съдържат амоняк;
  • Не използвайте оцет, той е киселина и може да доведе до повреда на маската;
  • Оставете маската и нейните компоненти, да изсъхнат напълно преди употреба;
  • Не излагайте маската на пряка слънчева светлина.

Почистването на маската е важно, за по-доброто функциониране и за удължаване на нейния живот.

Мръсната маска може да бъде причина за иритация по кожата!

От хигиенична гледна точка, маските не трябва да се заемат на други пациенти!

Сменете маската, ако забележите пукнатини, течове или прекомерно обезцветяване!

Почистване на маркуча

Почистването на маркуча трябва да се извършва редовно, в противен случай, можете да бъдете изложени на бактерии.Един мръсен маркуч CPAP, може да бъде благоприятна среда за развитието на бактерии или други микроби. Използвайте топла вода ( 30 ˚C) и слаб препарат за съдове, за да измиете вътрешността. Изплакнете добре, оставете водата да изтече и оставете маркуча да изсъхне напълно преди да го използвате, за да избегнете повреда на апарата. Не излагайте маркуча на пряка слънчева светлина!

Не забравяйте, че маркучът е важна част от терапията, която осигурява транспорта на въздуха в маската/в носа и/или устата. Почистването на маркуча трябва да се извършва всяка седмица или дори по-често.

Почистване на филтъра

Може би знаете, че има 2 вида филтри, единият бял и другият черен. Белият филтър е за еднократна употреба, полезен е за филтрирането на фини частици и НЕ се почиства, а се сменя, когато е мръсен. Препоръчва се смяната на всеки 30 дни!

Черният филтър се почиства с топла вода ( 30 ˚C) и разреден препарат за съдове, измива се добре и се оставя да изсъхне, далеч от слънчевите лъчи. Ако филтърът е скъсан, трябва да бъде сменен. Преповъчва се смяната на филтъра на всеки 2 месеца.

Какво може да се случи, ако филтрите са мръсни?

В този случай, устройството ще работи по-трудно, възможно е да се появи шум и да се покачи температурата. Правилното филтриране на въздуха е важно, за здравето на пациента и за предпазване на апарата от повреди.

 

Почистване на овлажнителяИзчакайте 10 минути да изстине апарата, след което извадете резервоара от държача. Измийте частите с топла вода ( 30 ˚C) и разреден препарат за съдове. Убедете се, че сте го измили добре и го оставете да изсъхне далеч от слънчевите лъчи.

Почиствайте всекидневно резервоара. За да почистите повърхността на апарата, използвайте мека и влажна кърпа.

Проверявайте всеки месец състоянието на резервоара и го сменете, ако е повреден.

 

В случай, че не почиствате периодично компонентите, може да срещнете следните проблеми: разболяване, намаляване на ефикасността от терапията, иритирана кожа и неприятна миризма!

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *