Знаете ли всичко за сънната апнея? CPAP24 ви предоставя всичката необходима информация в тази статия.

Причини за сънната апнея!

Разберете колко са видовете сънна апнея и кои са техните причини. Как затлъстяването провокира сънна апнея? Статията също така включва как тютюнопушенето, пиенето и назалната конгестия вредят на съня.

Какво е обструктивна сънна апнея?
Обструктивна сънна апнея – причини:
Затлъстяване;
Назална конгестия;
Тютюнопушене, алкохол, лечение с опиоиди;
Психично здраве.

Какво е централна сънна апнея?
Централна сънна апнея – причини:
Чейн-Стоксово дишане;
Висока надморска височина;
Лечение с опиоиди.

Кои са основните причини за сънната апнея?

Сънната апнея е болест, която може да усложни съществуващи сърдечни проблеми и представлява риск от смърт за хора, диагностицирани с апнея, поради пълното блокиране на дихателните пътища по време на сън. Сънната апнея е тежка болест, която трябва да се лекува веднага след диагностицирането си. Това е много важно, за да намали кръвното налягане, да подобри начина на живот и да осигури по-добър сън. Целта на тази статия е да ви представи причините, симптомите и рисковите фактори на сънната апнея.

Какво е обструктивна сънна апнея?

Обструктивната сънна апнея е болест, при която мускулите на езика, гърлото и въздушните пътища се отпускат по време на сън и блокират частично или изцяло дихателните пътища. Сънната апнея предизвиква загуба на кислород в кръвта, което може да засегне мозъка, сърцето или други органи. Ако не се лекува, може да доведе до смърт, инфаркт или инсулт.

Най-често използваното лечение при обструктивна сънна апнея е терапията ЦИПАП. Ципап предполага използването на устройство, което подава позитивно налягане чрез маска, която пациента носи по време на своя сън, познат под името ЦИПАП апарат (виж детайли). Той отваря дихателните пътища и позволява достатъчно количество кислород да достигне до белите дробове. Лечението Ципап дава повече енергия, намалява кръвното налягане и допринася за по-здравословния начин на живот.

На какво се дължи сънната апнея?

Затлъстяване                              
Хората, които се борят с наднормено тегло, са изложени на риск от сънна апнея. Според списанието Ochsner Journal, в статия озаглавена Сънна обструктивна апнея: се смята, че 1 от 5 възрастни имат това състояние, а приблизително 85% остават недиагностицирани. Тази статистика отразява сериозността на проблема. Има няколко рискови фактори, които благоприятстват появата на сънна апнея и трябва да бъдат избягвани. Такива са затлъстяването и наднорменото тегло. Човек, с наднормено тегло, може да има повече тъкан в дихателните пътища, отколкото човек с нормално тегло. През нощта, когато тъканта се отпусне, може да блокира напълно дихателните пътища.

Подържането на оптимално тегло е не само важно за доброто физическо състояние, но и за предодвратяването от появата на сънна апнея. Затлъстяването е основната причина за появата на сънна апнея, а когато е в комбинация с алкохол и медикаменти с основа опиоиди, могат да доведат до смърт.

Терапията ЦИПАП и загубата на тегло, могат да намалят размера на излишна тъкан в гърлото и да отворят дихателните пътища, което улеснява достигането на кислород до белите дробове, подпомагайки по-добрия сън.

Някои хора се раждат с по-малки дихателни пътища в сравнение с нормалното. При тези случаи, тесните дихателни пътища могат да провокират блокаж, предизвиквайки сънна апнея. Терапията ЦИПАП или хирургическата интервенция могат да бъдат решение за проблемите, при които наследствеността играе важна роля.

Назална конгестия

Хората, които изпитват затруднение при дишането през носа, било то генетично, алергия или настинка, може да доведе до появата на сънна апнея. Назалната конгестия е начин за развитието на сънна апнея. Този факт е валиден, особено ако дишате през носа по време на сън.

 

Тютюнопушене, алкохол и лечение с опиоиди


Тютюнопушенето, алкохолът и лечението с опиоиди могат да влошат сънната апнея. Вещества като алкохол и седативи, могат да доведат до отпускането на дихателните пътища по време на сън, до анормален размер и най-малкото да провокират хъркане. Тютюнопушенето засяга хората по различен начин от алкохола и други медикаменти. Тютюнопушенето може да провокира възпаление на гърлото. Също така, пушачите произвеждат по-големи количества синусови течности.

Това възпаление може да причини разширяване на тъканта на дихателните пътища и да ги блокира частично. Тези причини могат да засегнат съня и да доведат до сънна апнея, дори и хора, които не са с наднормено тегло. Ако вие или вашия партньор забележите, че хъркате прекалено и не сте с наднормено тегло, може би си заслужава да се  запитате на какво се дължи.

Психично здраве: фактор, който трябва да бъде проследен

Изследване от 2016 година откри, че хората страдащи от психоза са в по-голям риск от развитие на сънна апнея. Хората, които имат проблеми с психичното здраве, взимат лекарства, които могат да доведат до отпускането на мускулите на гърлото, което може да бъде една от причините за развитието на сънна апнея.                                                  Някои медикаменти водят и до покачването на теглото, което може да доведе до появата на сънна апнея. Статията също така споменава, че някои хора с проблеми с психичното здраве консумират прекомерно количество алкохол или цигари, като тези рискови фактори допринасят за увеличаването на броя на хората, страдащи от сънна апнея.

Какво е централна сънна апнея?

Централната апнея е различна от обструктивната апнея (за която говорихме малко по-горе в статията). За разлика от обструктивната сънна апнея, при централната апнея въздушните пътища не са блокирани, но мозъкът не изпраща съответните сигнали към мускулите участващи в дишането.

Централната апнея е по-рядка отколкото обструктивната апнея, представлявайки по-малко от 5% от случаите на сънна апнея, а за лечението и се използват БИПАП апарати.

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *