Имам ли нужда от овлажнител?

Наистина ли помага овлажнителя на терапията?

Кога трябва да го използвам и кога не?

Задължителна ли е употребата му през цялата година?

Имам ли нужда от овлажнител когато пътувам?

Как да почистя овлажнителя?

Това са няколко от честите въпроси на пациенти, които използват Ципап терапия.

CPAP терапията е най-използваният метод за лечение на сънна апнея и за избягване на дългосрочните рискове от това заболяване (високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания и т.н.) Използвайки CPAP терапия, ще имате по добър сън, ще елиминирате хъркането и прекомерната умора. Много пациенти намират използването на овлажнител при CPAP терапия за по-удобно, защото овлажненият въздух намалява иритацията на лигавицата. В някои случаи, иритацията изсушава лигавицата и може да провокира кръвотечения.

Използването на овлажнител покачва комфорта от терапията като овлажнява въздуха.

Какви са ползите от овлажнителя по време на ЦИПАП ТЕРАПИЯ?

 

Голям проблем при CPAP терапията е назалната конгестия. Понякога алергиите и настинките могат да блокират въздужните пътища, което прави трудно дишането. За тези, които използват назална маска или маска с възглавнички, назалната конгестия е голям проблем. Сухият въздух може да усложни терапията, иритирайки постоянно носните пътища и водейки до подуване и възпаление. Използвайки овлажнител, топлият и влажен въздух намалява конгестията. Ако спите с отворена уста, може да се събудите със суха уста или болки в гърлото. В някои случаи, може да бъде полезна употребата на лицева или хибридна маска.

 

Мотивът, заради когото се преповъчва овлажнителя, при ЦИПАП терапия е, че предлага допълнителен комфорт и улеснява преминаването на повишения поток от въздух през въздушните пътища.

Задължителна ли е употребата на овлажнителя през цялата година?

Един от честите въпроси на хората, които избират овлажнител е дали трябва да се използва през цялата година. За да дадем правилен отговор на този въпрос, трябва да вземем под внимание: метеорологичните условия, сезоните, климата, както и други фактори. Например лятото, пациентите не използват овлажнител, защото въздухът е по-топъл отколкото този през зимата. Ако лятото използвате климатик, то тогава въздухът ще бъде по-студен и сух, следователно ще го използвате за по-голям комфорт. При определени метеорологични условия може да имате нужда от допълнително овлажняване на въздуха, а при други не, следователно не трябва да използвате овлажнителя през цялата година.

Имам ли нужда от овлажнител когато пътувам?

Зависи от разстоянието на пътуването. Ако ще се намирате в достатъчно овлажнена среда, е възможно да нямате нужда от допълнително овлажняване на въздуха. Някои от пациентите предпочитат да намалят обема на багажа си и оставят овлажнителя вкъщи. Ако го вземете с вас, преди да го опаковате, се убедете, че е сух и няма вода.

Ето защо почистването на овлажнителя е толкова важно

Когато използвате овлажнител, трябва да го почиствате редовно и правилно, за да предодвратите риска от формиране на мухъл и патогени. Също така е важно да се използва дестилирана вода, за да се напълни резервоарът, за да се избегне натрупването на минерали, понеже водата от чешмата ще доведе до варовити утайки в дъното на водната камера, които ще бъдат трудни за чистене.

Оставете устройството да изстине 10 минути, след това извадете резервоара. Измийте с топла вода и разреден препарат за съдове. Не използвайте препарати съдържащи хлор, алкохол или други ароматни препарати за почистване на овлажнителя. Тези разтвори могат да намалят живота на апарата. Оставете частите да изсъхнат преди да ги сглобите. За правилната поддръжка на апарата, изсипвайте и почиствайте резервоара всяка сутрин.

Важно!

Не оставяйте вода в резервоара между ползванията.

Ако използвате овлажнител, никога не вдигайте устройството със закрепения овлажнител. При повечето устройства е лесно изливането на вода от резервоара към апарата, провокирайки щети. Гаранцията на производителя се анулира при щети нанесени от вода. За да избегнете подобни проблеми, извадете резервоара на овлажнителя и после премахнете овлажнителя от устройството. Не ги транспортирайте заедно.

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *